Abelkonkurransen Niels Henrik Abels matematikkonkurranse The Norwegian Mathematical Olympiad

Kalender og utvalgte nyheter

Oversiktskalender

Se kalendersiden for flere detaljer og tidligere hendelser. Det finnes også en oversikt over datoene for de norske fagolympiadene – for skoleåret 2019/2020.

  • Abelkonkurransens andre runde – Holdes på skolene
  • Abelfinalen – treningsleir fra · avslutning NTNU, Trondheim
  • Den 34. nordiske matematikkonkurransen (NMC 2020) – Holdes på skolene
  • EGMO 2020Egmond aan Zee, Nederland
  • IMO 2020 – St. Petersburg, Russland

Baltic Way 2019

Baltic Way 2019 var 15.–19. november i Szczecin i Polen. Baltic Way er en lagkonkurranse mellom Østersjølandene, de fem nordiske landene og St. Petersburg. Det norske laget, som besto av Andreas Alberg, Erik Mjaanes, Elias Ekern Baird, Maxim Scherbakov og Christoffer Grøndal Tryggestad, oppnådde sjetteplass blant de 11 lagene som deltok. St. Petersburg vant, fulgt av Polen.

Dávid Kunszenti-Kovács var med som leder, og Karl Erik Holter var nestleder for det norske laget.

Av Harald Hanche-Olsen,

Driftsproblemer i forbindelse med runde 1

I dag var dagen for runde 1. Ved 10-tiden ble tilsynelatende belastningen på serveren for stor, da mange elever logget inn omtrent samtidig. Det førte til at serveren kræsjet. Den tok med seg Matematikksenterets websider samtidig, siden de ligger på samme server. IT-avdelingen ved NTNU fikk den opp igjen etterhvert, med større kapasitet – og den ser ut til å ha klart seg fint resten av dagen.

Jeg antar en god del lærere ble litt svette da de plutselig måtte trå til med den gamle papirløsningen, men inntil videre vet vi lite om hvor mange som ble rammet av problemet, og hvor godt de taklet det. (Selv ble jeg også litt svett, da jeg mistet både epost- og telefonisk kontakt både internt og med utenverdenen. Det var kanskje bare et sammentreff, men det passet usedvanlig dårlig.)

Av Harald Hanche-Olsen,

Resultater fra IMO 2019

I den 60. internasjonale matematikkolympiaden (IMO) i Bath, UK kom Norge på en 34. plass blant 112 deltakerland. Årets vinnerland ble Kina og USA på delt 1. plass, tett fulgt av Sør-Korea.

Andreas Alberg kom på 65. plass blant 621 deltakere. Det holdt til en sølvmedalje. I tillegg fikk tre av deltakerne en bronsemedalje, mens to fikk hedersomtale. Det er første gang hele det norske laget har vunnet en utmerkelse i IMO (med unntak av 1984, da laget besto av én person). Vi gratulerer laget med godt resultat!

Av Harald Hanche-Olsen,

NMC og EGMO 2019

Den 33. nordiske matematikkonkurransen (NMC) ble holdt på skolene 1. april. Hvert av de fem nordiske landene får stille med inntil 20 deltakere. De norske deltakerne tok i år 3., 7., 8., 27., 28., 28., 28., 35., 40., 46., 46., 54., 59., 61., 61. 75., 84., 84. og 84. plass blant 95 deltakere (se listen over de beste 26).

I den 8. europeiske matematikkolympiaden for jenter (EGMO 2019) i Kiev, Ukraina kom beste norske deltaker, Hedvig Margrete Venbakken, på en 112. plass blant 142 deltakere fra europeiske land (se resultatlisten).

Av Harald Hanche-Olsen,

Resultater fra finalen

Resultatlisten fra årets finale er her. Det var tett i toppen i år: Andreas Alberg (Oslo katedralskole) vant en knepen seier foran Erik Mingjun Ma og Thomas Agung Dibpa Anandita Thrane (begge Trondheim katedralskole).

Premieseremonien ble holdt på Dokkhuset scene. Statssekretær Rikke Høistad Sjøberg fra Kunnskapsdepartementet var til stede og delte ut premiene. Men først holdt Mike Naylor et inspirerende foredrag. Vår sponsor PGS delte som før ut årets «utfordrerpris» til den yngste av finalistene. I år gikk den til Zejia He, Oslo International School.

Matematikksenteret har bilder og mer informasjon.

Av Harald Hanche-Olsen,  · oppdatert

Treningsleir

Treningsleiren for årets finale er i god gang. Det er laget en kort video fra første dag (ett minutt; vimeo.com).

Av Harald Hanche-Olsen,
Dette nettstedet fungerer bedre med javascript.